perjantai 31. joulukuuta 2010

On villiä melskettä, helinää, helskettä pienten pentujen,

Roosa ja pennut 1vrk.
on korvia, tassuja, pulleita massuja, häntiä vilisten!

Toivotellaan nyt vielä rattoisat joulun jälkifiilikset ja turpoamisen tasoittelut (; Kyllä ne viimeistään tänää lähtee, tai ainakin lupautuvat lähtevänsä, kun uuden vuoden lupaukset luvataan, taikka sitten ei luvata. Itse ajattelin tässä jonkinlaista vuoden kokoilua ja ensivuoden tavoitteita kasailla, jos ei tähän, niin seuraavaan päivitykseen.
Nyt kuitenkin ajassa takaisin joulupäivään (:

Kun koko aaton olin hermoillut ja odotellut avautumisvaiheen alkua, niin uni oli jo aaton ja tapanin välisenä yönä aika heikossa. Ja kun aamulla tulin alas ja äiti ilmoitti tyynenä avautumisen alkaneen. Koko päivä oli täynnä tärinää, läähätystä ja pesäntekopuuhia. Eikä oma rauhallisuuden katoaminen auttanut mitään. Vasta kun ilta alkoi tulla ja avautumista jatkui, saattoi sitä pikkuhiljaa rauhoittua. Aika vaan tuntui matelevan niin vietävästi. Viimeksi kun avautuminen alkoi yöllä, ja tapahtui vielä tämä hyvin muistissa oleva ladon alle karkaaminenkin. Aika tuntui vain sujahtavan. Roosan kasvattaja Sari, tuli taas paikalle ja pidettiin sitten ne suunnitellut jouluvalvojaiset. Itselleni kertyi väkipakolla nukuttua unta kaaliin n. 45min, äiti ja Sari eivät tainneet nukkua ollenkaan, tai torkahtelivat silloin tällöin. Kun en itsekkään saanut unta, taapertelin itsekin kodinhoitohuoneen lattialle, pelailemaan spider pasianssia. Ja unirytmi oli sekaisin.

Odottelu palkittiin aamulla kuudelta, kun ensimmäinen punainen neiti näki päivänvalon. Syntymäpainoltaan kaveri oli pienin. Tytön jälkeen syntyivät poika ja tyttö, molemmat tunnin sisään. Viimeistä pentua odottelimme muutama tuntia, mutta mitään ei tapahtunut. Sari tunsi pennun molemmin puolin, ja ajateltiinkin että onko siellä sarvissa mukamas kaksi. Aikamme odoteltiin, mutta Roosan työnnöt vain harvenivat. Niinpä äiti ja Sari nappasivat pennut koriin soitettuaan ensin Tampereella olevalle klinikalle Tuhatjalkaan.

Roosa pääsi heti sisään ja laitettiin lääkeet suoraa suoneen. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut, työnnöt eivät lääkkeistä huolimatta lisääntyneet, joten pennusta otettiin röntgen. Kuvassa näkyi U-malliseksi taittunut pentu, joka oli molemmissa sarvissa. Pentu ei siis mitenkään mahtunut kääntymään, ja kohdusta ei tullut kunnon supistuksia. Niinpä Roosa päätettiin leikata. Usko ei ollut kovin kova, vaan ajateltiin, että saataisiin edes tietää kumpi siellä oli, uros vai narttu. Kuitenkin äidille ja Sarille tuotiin leikkaussalista lämpöpatja ja huopia, ja märkä, henkeä haukkova pentu. Kunnon kuivaamisella ja heiluttelun jälkeen limat irtovisat ja henki alkoi kulkea. Nyt pentulaatikossa on siis neljä pentua ja tämä viimeinen poika on saanut selkeän kutsumanimen U2 (: 
Pennut klinikkareissun jälkeen.

Tässä vielä Roosan kotiutusohjeet:
"Roosa tuotiin päivystykseen synnytysongelmien vuoksi. Roosa oli synnyttänyt 3 pentua ongelmitta, mutta neljäs ei ollut syntynyt 4,5 tuntiin, ponnisteluista huolimatta.

Synnytystiet olivat hyvin auki ja tyhjät, mutta vatsassa tuntui vielä ainakin yksi pentu. Roosa laitettiin tippaan ja annettiin oksitosiinia ja kalsiumia, mutta näistä huolimatta ei synnytys edelleenkään edennyt. Röntgenkuvassa todettiin, että pentu oli virheasennossa, ja päädyttiin sektioon. Sektion yhteydessä Roosa on saanut antibioottia, kipulääkitystä, nesteytystä ja oksitosiinia.

Kotona lääkitykset:
-Synolux-antibiootti huomisaamusta annoksella 0,5 tablettia 2 kertaa päivässä kuurin loppuu.
-Tramal-opioidikipulääke illasta alkaen reseptin ohjeen mukaisesti. Opioidi voi aiheuttaa läähättelyä ja väsyttää.

Haavassa on sulavat tikit. Haavalapun voi poistaa ylihuomenna, tai jos se kastuu tai likastuu, jo aiemmin. Haava pidetään puhtaana ja kuivana, tarvittaessa voi varovasti puhdistaa laimealla betadineliuoksella ja kuivata hyvin.

Soitelkaa jos on ongelmia tai kysyttävää ilmenee. Hyvää jatkoa Roosalle ja pennuille!"

5vrk
Ja nyt koko pesue voi oikein pulleasti, kuten kuvasta näkyy (:
Blogi, ja sen taustajoukot eli Karloon väki, toivottaa jokaiselle lukijalle rakkiriemukasta ja onnellista uuttavuotta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti